Karikaturista Vico nemôže kandidovať za primátora Prešova

03.11.2006 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) - Karikaturista Teodor Vico nemôže kandidovať vo voľbách za primátora Prešova. Definitívne o tom rozhodla sudkyňa Okresného súdu v Prešove. Dnes o jej uznesení z 2. novembra informoval novinárov zapisovateľ Mestskej volebnej komisie (MsVK) v Prešove Jozef Smetana. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je prípustné odvolať sa.

Do volieb za primátora Prešova zostalo deväť kandidátov, z nich sú piati nezávislí.
Sudkyňa Daniela Babinová v odôvodnení rozhodnutia dala za pravdu MsVK, ktorá nezaregistrovala Vica pre nedostatočný počet hlasov na petícii ako nezávislého kandidáta. Námietky Vica označila za právne irelevantné. Po preskúmaní Vicových petičných hárkov 9-členná MsVK uznala mu za platné 371 podpisov, pričom požiadavka zo zákona bola na 400 podpisov. Rovnaký počet platných podpisov zistila aj sudkyňa. Ostatné mu nemohla uznať, pretože buď chýbal názov obce pri mene a priezvisku, buď tieto údaje boli nečitateľné, alebo údaje o trvalom bydlisku boli nepresné. Na petičných hárkoch sa vyskytovali aj mená ľudí s trvalým bydliskom mimo Prešova, čo zákon nepripúšťa.
Vico podobne uspel s návrhom, aby súd rozhodol o jeho zaregistrovaní do volieb za poslanca Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove, keďže MsVK ho z rovnakých dôvodov nezaregistrovala.
Súd potvrdil rozhodnutie MsVK aj v prípade Petra Krajňáka ml. , ktorý ako nezávislý kandidát na poslanca MsZ nemal na petícii takisto dostatok platných hlasov.
Do volieb na posty 31 členov mestského parlamentu ide 153 kandidátov, z nich je 129 nominantov politických strán, hnutí a koalícií, 24 sú nezávislí.
 

Vyberte región